HAIKUT

Meillä kasvaa skotlantilaista alkuperää olevaa ylämaankarjaa, tutummin haikkuja. Haikut on pitkäkarvaisia, paksunahkaisia sarvipäitä. Eläimiä kasvatetaan lihaksi, mutta ennenku ne lihat päätyy sinne teidän lautasille, niin niillä on pitkä ja laadukas elämä takana. Haikut laiduntaa vähintään kolmevuotiaaksi saakka, vapaasti ulkona ympäri vuoden. Eikä se niitä eläimiä haittaa, että ne on ulkona koko ajan, märkänä marraskuuna tai kauniina kesäpäivänä, koska ne tykkää siitä. Olla siis ulkona. Eläinten alkuperä on Skotlannissa niin Suomen säätilathan on aika ihanteelliset haikuille. 


Haikut saa siis olla ulkona vuoden jokaisena päivänä syntymästä lähtien, emot hoitavat  itse vasikoitaan kymmenkuisiksi saakka ja eläimiä ruokitaan maittavalla korsirehulla. Lähtökohtaisesti aika mukavat olosuhteet. Haikut ovat myös ympäristölle ystävällinen rotu, sillä haikut hoitavat laiduntamalla arvokkaita perinnebiotooppeja, joilla esiintyy uhanalaisia lajeja. Perinnebiotooppeja ovat esimerkiksi niityt, ahot, kedot sekä metsälaitumet. Laiduntaminen on tärkeä ja katoamassa oleva kansanperinne, josta hyötyy niin ympäristö kuin nämä eläimet itse. Ylämaankarjan kasvatus on monimuotoista ja ympäristöä tukevaa lihantuotantoa. Mitenkä se haikkujen syömä ruoka ja laiduntaminen sitten näkyy lihassa.

Ihastelepa tästä kuvia ja lisää löytyy Instagramista.

Kuvien kopioiminen luvatta kielletty!